Wereld Handicap Systeem (WHS)

Met ingang van 1 maart a.s. gaat het handicapsysteem veranderen. We gaan van Ega naar het nieuwe WHS handicap (World Handicap System) Dit systeem is internationaal.

In het verleden bestreken de handicaps een range tot 36. Dat is voorbij. Vanaf 1 maart a.s. gaan de handicaps tot 54. Een speler start bij aanvang van zijn/haar carrière met hcp 54. (moet wel de baanpermissie behaald hebben)

Vanaf 1 maart bestaat er ook geen buffer meer. Iedere Q-kaart telt. Je zult dan ook niet vaak op dezelfde handicap blijven staan. Steeds berekent het systeem je handicap. Dit gebeurt over de laatste 8 gespeelde wedstrijden. Is de oudste daarvan een zeer goede kaart geweest en je loopt een kaart van 36 stfd punten, dan zul je stijgen in handicap, want een goede kaart verdwijnt uit de rij van 8. Andersom geldt het natuurlijk ook: is de oudste een slechte kaart en je voegt er een kaart met 36 stfd punten aan toe, dan zal dit je hcp verlagen.

De nieuwe WHS-handicap is berekend door de NGF en we denken dat deze zijn zoals ze moeten zijn. Wel vermoeden we dat de handicaps bij velen zullen stijgen, maar de tabellen zijn ook aangepast. Deze hangen reeds in het clubhuis en op de info-borden bij de eerste holes van beide banen. Het is voor iedereen goed zoveel mogelijk Q-kaarten te lopen. Dan kom je het snelst bij een zuivere hcp. Als je die eenmaal hebt , eindig je meestal in de buurt van 36 stfd-punten en doe je mee om de prijzen.

Vanaf heden is het zaak het aantal slagen te noteren. We schrijven geen streepjes en nullen meer op de kaart. Kun je geen positieve score meer behalen, schrijf dan een 11. Bij elf heb je nl. geen punt meer. Het systeem kent je vanzelf de juiste waarde toe.

Indien je de golf-app gebruikt (aanrader) en je loopt een Q-kaart, moet je marker deze goedkeuren. Zonder zijn bevestiging zal de kaart niet tellen.

Wilt u meer informatie over het nieuwe systeem, ga dan naar www.golf.nl/whs .

De baan is qualifying met ingang van 1 maart a.s.. Tot 1 april mag u de bal plaatsen. (markeren!!)

Heb je nog vragen of wil je meer uitleg, vraag dan de H&R commissie

Veel plezier bij de golf en blijf gezond. Neem vooral afstand van elkaar, vooral als je moet wachten.

De Regel en handicapcommissie