Pad naar EGA handicap

Stappen op het pad naar een officiele EGA handicap

Als je een beginner bent met golfen is het noodzakelijk dat je lessen neemt. Je moet de techniek van het slaan aanleren en weten hoe je je op de golfbaan moet gedragen. De aangewezen persoon om je deze zaken bij te brengen is de Pro(golfProfessional).
Financieel: zie menu Golflessen
Indien je de elementaire zaken onder de knie hebt krijgt je van hem baanpermissie voor de 9-holes Par-3 baan.

Je wordt vervolgens lid van Golfclub Emmeloord (GCE) en wordt aangemeld bij de Nederlandse GolfFederatie (NGF). Je staat dan als golfer bij GCE geregistreerd. Je krijgt een NGF Clublidmaatschapspas en bent WA-verzekerd als je speelt. Ook heb je dan stemrecht op de ledenvergaderingen van GCE en kan dus mee beslissen over de gang van zaken op onze club.

Financieel: zie het menu Vereniging  Speelrechten 

Om het geleerde in de praktijk te brengen en ervaring op te doen met het spelen in de baan,  neem je deel aan een aantal zogheten rabbitwedstrijden. Deze worden gespeeld op de PAR-3 baan. De bedoeling is dat je hier minstens driemaal aan meedoet en probeert  steeds 18 stablefordpunten te halen over 9 holes.
Financieel: bij spelen op de baan (Par-3 of Par-72) moet je uiteraard betalen voor het gebruik van de baan. Je kunt kiezen uit een proefspeelrecht, of direct volledig speelrecht: zie het menu Vereniging Speelrechten.

Belangrijk is het nu ook om de golfregels te leren kennen en hiervoor moet je het Regelboekje bestuderen. Regel 1 in dit boekje zegt ondermeer:
“Speel de baan zoals je hem aantreft en speel de bal zoals hij ligt. Speel volgens de regels en in de geest van het spel. Als je een regel overtreedt ben je zelf verantwwordelijk om je straffen toe te passen.”
Met de kennis uit het regelboekje weet je hoe je je op een golfbaan dient te gedragen (de etiquette, in het bijzonder van belang voor de veiligheid) en hoe je de bal moet spelen onder verschillende omstandigheden (bijvoorbeeld in het water, in bunkers, op de green etc.). De regels moet je ook goed kennen omdat je bij golf je eigen scheidsrechter bent!

Vervolgens wordt je in de gelegenheid gesteld alvast het Regelexamen te doen. Je vaardigheden nemen inmiddels toe door het oefenen en door nog een aantal lessen te nemen bij de Pro. De Pro en een lid van de regel- en handicapcommissie tekenen er vervolgens voor dat je voortaan zelfstandig op de grote baan mag spelen: je krijgt de NGF Golfbaanpermissiepas.

Je gaat vervolgens het officiele regelexamen doen – als je hiervoor nog niet eerder bent geslaagd- en gaat spelen op de Par 72 baan. Je gaat nu werken aan het behalen van een EGA handicap (officiele handicap van 54 of lager). Je loopt een kaart over 9 of 18 holes, vanaf exact handicap 54, met als eis het behalen van 36 stableford punten. Dit is een niveau waarbij je circa drie slagen per hole meer nodig hebt om uit te holen dan een professionele speler. (NB: een EGA handicap van 54 staat ongeveer gelijk met het vroegere GVB, het Golfvaardigheidsbewijs). Zodra je een EGA handicap hebt, kan je meedoen aan de meeste wedstrijden op onze baan. Bij sommige wedstrijden kunnen wel andere/extra voorwaarden gelden.

Na het behalen van je EGA handicap 54 kan je qualifying kaarten lopen en meedoen aan clubwedstrijden. Bij goede resultaten wordt je handicap dan verlaagd, bij slechtere resultaten verhoogd. Tot handicap 36 echter wordt je handicap niet verhoogd.

Een -te printen- geleideformulier <Op weg naar EGA handicap 54>,  met een samenvatting van bovenstaande, vind je hier:  Geleideformulier naar hcp54